Váratlan költségek a szállodai tartózkodás alatt

Ha már lefoglaltuk a szállodai szobánkat, gondoljuk végig, hogy mire lesz szükségünk a tartózkodásunk alatt. Ugyanis sokan csak a szállodából való kijelentkezéskor szembesülnek azzal, hogy az a pár perces telefonhívás vagy a minibárból fogyasztott üdítő milyen sokba került. Olvassuk át alaposan a szállodai prospektust, a szálloda weboldalán található ismertetőt, a szobafoglalásunk visszaigazolását, valamint a szobában található információs anyagokat (ez minden szolgáltatást és díjat tartalmaz) és kerüljünk tisztába, hogy miért kell külön fizetni és mi ingyenes. Sok idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha végiggondoljuk, hogy milyen váratlan költségek léphetnek fel a szállodai tartózkodásunk alatt.

Lemondási / meg nem érkezési díj: sajnos nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy előre tervezzük. Ha nincs más mód, mint lemondani a szállásfoglalást, akkor olvassuk el a szálloda lemondási feltételeit (a szobafoglalás visszaigazolásában megtaláljuk), amely szálláshelyenként különbözik. Ha az ingyenes lemondási határidőn túl mondjuk vissza a szállást, akkor készüljünk fel arra, hogy lemondási díjat kell fizetnünk. Ne legyünk lusták és mindenképp mondjuk le a szállást, ugyanis ha a szállást nem töröljük, viszont mégsem érkezünk meg a szállodába, akkor a fizetendő kötbér összege nagyobb lehet (akár a teljes szállásdíj).

Be- és kijelentkezés: minden szálláshely meghatározza, hogy az érkezés napján mikortól lehet elfoglalni a szobát, valamint az elutazás napján meddig kell elhagyni azt. Ha bármilyen oknál fogva nekünk ezek nem megfelelőek, akkor mindenképpen jelezzük azt a szállodának és készüljünk fel a külön díjak megfizetésére.

Parkolás: általában feláras szolgáltatás. Ha szerencsénk van, akkor rábukkanhatunk olyan akcióra vagy csomagajánlatra, amikor ingyenes parkolóhasználatot biztosít a szálloda.

Londíner szolgálat: ha hagyjuk, hogy a londíner vigye fel a csomagunkat a szobába, akkor illik borravalót adni neki.

Szobaszéf: a legtöbb szállodában ingyenesen használható, azonban előfordulhat, hogy felárat kell fizetni a használatáért. Érdeklődjünk, hogy a recepción levő széfbe esetleg ingyenesen otthagyhatjuk-e értékeinket.

Internet: manapság a szállodák nagy részében elérhető az ingyenes Internet. Azonban előfordulhatnak olyan szálláshelyek is, ahol még fizetni kell a világháló használatáért.

Minibár: csak akkor engedjünk a minibár csábításának, ha felkészültünk a horribilis összegekre, amiket a fogyasztásért fizetnünk kell. Érkezéskor feltétlenül kérdezzük meg a minibár használatának feltételeit. Miért kell fizetnünk: ha ténylegesen fogyasztunk valamit, vagy ha elmozdítjuk a helyéről az egyik üveget, esetleg már akkor is, ha kinyitjuk a hűtőt.

Telefonálás: mielőtt tárcsázni kezdünk, keressük meg a szobában a zóna és díjtáblázatot (a szálloda ismerterő anyag tartalmazza) és gondoljuk át, hogy tényleg olyan fontos-e az a telefonhívás. Inkább használjuk a mobiltelefonunkat – jobban megéri.

Helyi idegenforgalmi adó: Magyarországon minden település helyi önkormányzata maga döntheti el, hogy kiszabja-e a turisták által fizetendő adót és annak mértékét. Az idegenforgalmi adót külön tételként számítja fel a szálláshely a szobaáron felül (hiszen ezzel külön kell elszámolnia az önkormányzat felé). Adómenteséget a 18 év alattiak élveznek.

Borravaló: azt mondják, hogy „illik” adni, azonban előfordulhat, hogy az ételek/italok árába bele van kalkulálva a szolgáltatási díj. Természetesen, ha elégedettek voltunk a szolgáltatással (szobai takarítás, csomaghordás, éttermi kiszolgálás), akkor nyugodt szívvel jutalmazzuk meg a személyzetet.

Nyaraláskor az ember hajlamos kicsit „beleszédülni” a nyaralóhelyi forgatagba, azonban ilyenkor se szórjuk meggondolatlanul a pénzt. Kérdezzünk rá a szolgáltatások áraira, olvassuk át figyelmesen a szállodai prospektusokat, fizetés előtt tételesen nézzük át a kapott számlákat. Így okosan és tudatosan készülhetünk a következő nyaralásra is.

Kapcsolódó cikkek:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>