Sopron – a hűség és a szabadság városa

Sopron azon kevés magyar városok egyike, ahol szó szerint nyomon követhető a történelem. A keltáktól a rómaiakon át a magyarokig mind itt hagyták lenyomatukat a mának. A közelmúlt eseményeinek emlékei éppúgy felfedezhetők egy belvárosi séta során. A környék mikroklímája kedvez a bortermelésnek; Sopron a „kékfrankos fővárosa”.

Sopron a hűség városa. Az első világháború után népszavazással döntött a lakosság arról, hogy a trianoni határok szerint is Magyarországhoz akar tartozni – ekkor kapta a Leghűségesebb város nevet (Civitas Fidelissima). Ennek emlékét őrzi a Hűségzászló.

 

A hangulatos barokk Fő tér számos történelmi emlékkel, érdekes látnivalóval fogadja az arra járókat. A tér egyik legismertebb látványossága a Szentháromság-szobor. Itt található a híres Tűztorony is. Közel 200 csigalépcsőjének megmászása után, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lövérekre – tiszta időben akár az Alpok közeli vonulatai is láthatóak. A téren találhatjuk a város egyik leghíresebb épületét, a palotaszerű barokk Storno-házat. A Storno-dinasztia híres műgyűjtő volt; gazdag gyűjteményükben középkori kelyhek, kerámiák, keresztek, faragások, és értékes festmények láthatók.

A Forum Scarbantia kiállítás a római kori város romjait mutatja be. 1979 és 1988 között tárták fel a régészek Pannonia eddig ismert egyetlen tipikus főterét, fórumát. Scarbantiában, főleg a fórum környékén minden olyan szolgáltatást megtalálhattak az utazók, amelyek nagyobb római városokban általánosak voltak. A szentélyek, fürdők, kényelmes szálláshelyek, üzletek, műhelyek és nem utolsó sorban borozók várták a vendégeket.

A múzeumok és gyűjtemények értékes kiállítási anyagai teljes körű képet adnak Sopron történelmi emlékeiről, hajdani életéről, gazdag kultúrájáról és élénk művészeti életéről: Bányászati Emlékház – Brennbergbánya, Erdészeti Múzeum, Evangélikus gyűjtemény, Bányászmúzeum, Katolikus gyűjtemény, Ó-Zsinagóga, Patika-ház, Pék-ház, Polgárlakások, Régészeti kiállítás, Római kori kőtár. Sopron városán belül több park és tér is kínál megpihenést, kikapcsolódást a helyiek és az ide érkező turisták számára. Több közülük jelentős természeti értékkel is bír.

Sopron nem csupán a műemlékeivel, kulturális értékeivel csalogatja vendégeit: aktív pihenésre is csábít.Tavasztól őszig a várost körül ölelő erdők tanösvényei, jelzett sétaútjai, kilátóhelyei kínálnak kellemes kirándulást.

Sopron egyik fő turisztikai ereje abban a gasztronómiai ágban rejlik, melyre méltán büszkék a helyiek. Hisz a soproni bor az egyik legkiválóbb az országban. A Sopronban mesélt legenda szerint 1809-ben Napóleon katonáinak szállást, ételt és italt kellett a helyieknek ingyen biztosítani. A katonák a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, ezért vásároltak is pénzért. Mivel pedig a náluk lévő kettő féle pénz közül a kékfrank értékesebb volt a fehér színű franknál, ezért a poncichterek fizetéskor kékfrankot kértek. Így lett a jó soproni bor neve kékfrankos. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Mára ez már fogalommá vált.

Szállodák Sopronban:

Hotel Sopron **** (Páratlan kilátással Sopron történelmi központjára, konferenciahotel borospincével)

Hotel Lővér **** (A Lővérek erdejével körülölelt wellness és konferencia szálloda)

Hotel Wollner **** (A történelmi belvárosban, 300 éves barokk épület függőkerttel, borospincével)

Hotel Szieszta *** (A Lővérek egyik legszebb pontján található Sopron legnagyobb szállodája, a városközponttól 15 percre egy gyönyörű öthektáros őspark közepén.)Kapcsolódó cikkek:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>