Napvédelem kicsiknek és nagyoknak

A nyár beköszöntének mindenki örül, a hosszú hideg téli, majd a hűvös csapadékos tavaszi hónapok után végre nem kell több réteg ruha alá rejtenünk testünket, mehetünk napozni. De mindent csak óvatosan és mértékkel! Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a túlzásba vitt napozás veszélyeire és következményeire. A bőr nem felejt, a fiatalkori felelőtlenség hatására bekövetkezett leégések idősebb korban megbosszulják magukat. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyaralás alatt ki se mozduljunk a szállodai szobából, hanem azt, hogy a megfelelő napvédelemmel kezdjünk neki a napozásnak. A napnak jótékony élettani és egészségügyi hatásai is vannak, melyek közül a legfontosabb a D vitamin képzése, a vérképző szervek működésének fokozása, egyes bőrbetegségek állapotnak javítása, sőt a napozás segít a hangulatunk javításában is.

Akár tengerparton, a Balaton mellett vagy a városban töltjük a nyarat, ne feledkezzünk el a legfontosabb szabályokról.

  • Délelőtt 11:00 és délután 15:00 óra között ne tartózkodjunk a napon, ugyanis ekkor a legmagasabb a veszélyes UV sugárzás.
  • Mindig kenjünk be magunkat napvédő krémmel, naptejjel. Tanácsos indulás előtt kb. 30 perccel megtenni ezt, így mire kiérünk a szabadba, már ki is fejti a hatását a napvédő krém.
  • Érzékeny és világos bőrűek csak fokozatosan szoktassák bőrüket a naphoz.
  • Úszás, medencében való fürdés után újra kenjük be magunkat napvédő krémmel.
  • A szemünket is védjük a naptól, jó minőségű napszemüveg segítségével.
  • A napszúrás ellen a fejünket is védjük a közvetlen sugaraktól, használjunk kalapot vagy kendőt (amelyet be is vizezhetünk).
  • A napvédelem az arcon is kiemelten fontos, használjunk kifejezetten arcra kifejlesztett napozókrémet és a szánkat is kenjünk be napvédő balzsammal.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet. Napozás közben kerüljük az alkoholos és a szénsavas italokat.
  • Napozás után bőrnyugtató és hidratáló krémmel kenjük be a bőrünket.
  • Fokozottan ügyeljünk a gyermekek bőrére, amely vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké. Magas faktorszámú naptejjel, világos színű sapkával, kis ruhácskával védjük a gyermekeket. Ne tartózkodjanak tűző napon, részesítsük előnyben az árnyékos helyeket.


Kapcsolódó cikkek:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>